wtorek, 10 czerwca 2008

Ciasto cytrynowe, inne niż wszystkie


Przepis wyszperany na blogu Dorotus, która z kolei dostała go od Iwonki. Ciasto składa się z kruchego spodu (który po upieczeniu dość mocno nasiąka sokiem z cytryny) i lekkiej cytrynowej pianki. Ciekawa konsystencja i zaskakujący, orzeźwiający smak. Zdecydowanie polecam amatorom cytrusowych smaków.

Składniki na ciasto:
-225g mąki
-70g cukru
-1,5 łyżeczki cukru waniliowego
-225g masła o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić mikserem. Oprószyć dłonie mąką i wgnieść ciasto w formę o wymiarach 23x35cm. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i podpiec w 175 stopniach przez 25-30 minut.

Składniki na piankę cytrynową:
-6 jaj
-300g cukru
-60g mąki
-skórka otarta z 2 cytryn
-150ml soku z cytryny

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę, a na końcu sok, po czym wyłożyć krem na podpieczone ciasto. Piec kolejne 30 minut w 160 stopniach. Jeszcze zanim ostygnie, posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

poniedziałek, 9 czerwca 2008

Gofry


Po prostu: przepis na moje ulubione gofry (z książki M. Roux pt.: "Jajka"). Polecam! :)

Składniki:
-2 jajka
-160g mąki
-15g drobnego cukru
-50g stopionego masła
-270ml mleka
-szczypta soli
-2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)

Mąkę, sól, cukry, masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszałam i lekko roztrzepałam trzepaczką na gładką masę, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Odstawiłam na 10 minut. W międzyczasie dobrze rozgrzałam gofrownice i ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy gofrownica była już mocno rozgrzana, delikatnie wymieszałam (za pomocą trzepaczki) pianę z ciastem. Piekłam ok. 4 minut. Smacznego!

PS. my zjedliśmy gofry w takiej postaci: z bita śmietaną i truskawkami :)