poniedziałek, 9 czerwca 2008

Gofry


Po prostu: przepis na moje ulubione gofry (z książki M. Roux pt.: "Jajka"). Polecam! :)

Składniki:
-2 jajka
-160g mąki
-15g drobnego cukru
-50g stopionego masła
-270ml mleka
-szczypta soli
-2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)

Mąkę, sól, cukry, masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszałam i lekko roztrzepałam trzepaczką na gładką masę, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Odstawiłam na 10 minut. W międzyczasie dobrze rozgrzałam gofrownice i ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy gofrownica była już mocno rozgrzana, delikatnie wymieszałam (za pomocą trzepaczki) pianę z ciastem. Piekłam ok. 4 minut. Smacznego!

PS. my zjedliśmy gofry w takiej postaci: z bita śmietaną i truskawkami :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Czy te gofry są chrupkie? Bo nie lubię chrupkich gofrów :)

Pozdrawiam :*