czwartek, 4 września 2008

Crema pasticcera - krem cukierniczy

Po (bardzo) długiej przerwie - prosty przepis na lekki krem budyniowy, o delikatnym aromacie cytrynowym. Jest on uniwersalny: może być użyty do przełożenia ciasta, pasuje idealnie do tart i babeczek, we Włoszech nadziewają nim ptysie, a zdarzyło mi się także jeść naleśniki z tym właśnie kremem i kawałkami świeżego melona. Zaskakująco pyszne. Przepis pochodzi od gospodyni, która właśnie takie melonowe cudo przyrządziła :)

Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny*

*ja zazwyczaj obieram cytrynę obieraczką do warzyw, wykrawając paseczki o szerokości ok. 0,5cm i długości ok. 3 cm. Do kremu dodaję 3-4 takie paseczki.

Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). (Zazwyczaj potem przecieram przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek). Studzę i gotowe :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny i prosty przepis. Już drugi raz z niego korzystam. :)