czwartek, 4 września 2008

Kruche babeczki z kremem cukierniczym i owocami


Kiedyś, jako dziecko, byłam w stanie wydać ostatnie grosiki w cukierni na takie właśnie babeczki ;) Teraz robię je sama. I są o niebo lepsze od jakichkolwiek kupnych!

Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy (do smaku - ja dodaję całą torebkę)
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu

Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 0,5 godziny (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 15 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem (cukierniczym, z poprzedniego posta) i dekoruję owocami. (Jeżeli babeczki mają być jedzone następnego dnia - dodatkowo smaruję owoce galaretką, rozpuszczoną w mniejszej niż zwykle ilości wody).

3 komentarze:

majana pisze...

Witaj Agatko :) Własnie widziałam na onecie Twoje zdjęcia z odbioru nagrody Blog Roku:))) Pozdrawiam ciepło :)
Majana

chance pisze...

hmm...fotogeniczna to ja raczej nie jestem :D a scena to miejsce nie dla mnie. Ale cieszę się, że mogłam coś zrobić dla Dorotki :) ja również pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

A jaka galaretka mam posmarowac te owoce?
Na moich babceczkach będa te same owoce co u Pani.
Około ilu sztuk tak wychodzi?