poniedziałek, 25 maja 2009

Naleśniki z mascarpone i truskawkami


Naleśniki zawsze robiłam "na oko", dosypując w nieskończoność mąkę i dolewając mleko ;) Odkąd znalazłam ten przepis, trzymam się go kurczowo, przynajmniej kiedy robię naleśniki ze słodkim nadzieniem. Mają nieziemski zapach, są pyszne i bardzo delikatne. Polecam!

Przepis Michela Roux z książki "Jajka", a znaleziony dawno temu u Dorotki

Delikatne naleśniki do słodkiego nadzienia:
Składniki:
- 125 g mąki
- 15 g drobnego cukru
- 2 spore szczypty soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- cukier waniliowy (lub skórka otarta z połowy cytryny)

Zmiksować składniki, aż dobrze się połączą. Uwaga: ciasto będzie rzadkie - takie ma być! Odstawić ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
Nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię (używam niskiej patelni do nalesników o średnicy 24 cm), smażyć na średnim ogniu ok. 1 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze pół minuty.

UWAGI:
- ciasto jest rzadkie
- naleśniki dość ciężko się przewracają, trzeba sobie pomóc jakąś szpatułką/łopatką
- ale efekt wart jest zachodu :)

KREM - składniki:
- 100 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru (a najlepiej do smaku)

- 2 garści truskawek, pociętych w kostkę

Mascarpone utrzeć z cukrami. Śmietankę ubić i połączyć z serkiem.

Lekko ostudzony naleśnik smarować czubatą łyżką kremu, na ćwiartce naleśnika układać kawałki truskawek, składać 2 razy na pół, oprószyć cukrem pudrem i podawać. Smacznego!


8 komentarzy:

Majana pisze...

Jakie pyszne!
Jestem głooodna !:))))

miika pisze...

Witam. Zagladam tu często więc dodaje Twój blog do linków. Chciałabym tez ogromnie podziekowac Twój lukier cytrynowy mnie uratował jest niesamowity;) Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

Anonimowy pisze...

przez ten przepis musiałam robić naleśniki 3 razy w tygodniu :)

Anonimowy pisze...

wysmienity przepis na nalesniki, piekna konsystencja i smazy sie je naprawde latwo ( z pomoca silikonowej szpatulki :). Sos bogaty i meza troche zemdlilo ale ogolnie slodki w sam raz i mnie bardzo smakowal. Oboje dziekujemy za ten przepis i przezycie jakim bylo wykonanie go i zjedzenie. kasia

Anonimowy pisze...

Przepis na ciasto nalesnikowe fantastyczny...jeszcze nigdy nie jadlam tak pysznych nalesnikow...nadzienie ciut zbodyikowalam ale tez zrobilam na bazie mascarpone...podsumowujac...polecam wszystkim ! -annak81

Anonimowy pisze...

Najleśniki pyszne, jednak do masy z mascarpone dodałam tylko 1 łyżkę cukru pudru i tak było słodkie.

Adrian Pawlak pisze...

W domu często przygotowuję naleśniki w różnych wydaniach - na obiad i kolację. Ciasto na naleśniki robię wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zawsze mi wychodzi. Podstawowymi rzeczami o których warto pamiętać są m.in. ilość tłuszczu używana do smażenia oraz typ mąki.

Anna Grzelak pisze...

Naleśniki na słodko to jeden z moich ulubionych deserów. Jadam je przeważnie na śniadanie do porannej kawy :). Bardzo lubię je jeść wraz z powidłami śliwkowymi https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe, a także syropem klonowym. Z tym ostatnim dodatkiem należy jednak uważać bo syrop jest bardzo słodki.