
Dla "czekoholików" i "czekomaniaków".
Pyszne i sycące.
Łatwe w przygotowaniu. I przyjemne: topienie czekolady w ciepłej kuchni w taką pogodę jest naprawdę kojące...
Przepis na czekoladowe ciasto doskonałe pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
SPÓD
- 150 g masła
- 150 g połamanej czekolady deserowej
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g drobnego cukru
MUS
- 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 115 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
- 1-2 łyżki likieru kawowego Borghetti
SPÓD: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W międzyczasie formę o średnicy 22 cm. wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma się przykleić do formy). Rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier; miksować aż piana będzie gładka i gęsta. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową, wlać do formy. Piec na dolnej półce piekarnika 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ale pozostawić w formie.
MUS: Po ostygnięciu spodu: rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do masy czekoladowej. Ubić białka na pianę, dodając stopniowo cukier. Połączyć ubite białka, likier i żelatynę rozpuszczoną w wodzie z masą czekoladową. Wylać mus na środek ostudzonego ciasta. Schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kroić sparzonym wrzątkiem nożem. Smacznego!
9 komentarzy:
mouth watering hehehe. Yum!
mouth watering, yum!
This is funny, I can't figure why my name is anonimowy, that is anonymous right? hehehe. Grace
Piękne ! Ach , ten mus czekoladowy będzie mi się śnił po nocach ;)
Pozdrawiam!
Witam. Mam pytanie, czy w spodzie nie ma mąki?
Ania
Aniu, witam. W składzie tego ciasta nie ma mąki. Pozdrawiam
Ciasto SUPER! Bardzoo czekoladowe, trochę za bardzo deserowe (za mało słodkie), ale zamulające heh.
Mi jak na pierwszy raz bardzo się udało, aż sama się zaskoczyłam! :)
Polecam i pozdrawiam!
hihi ten zrobiłam kiedyś na urodziny... istniał przez 15 min po przyjściu gości
Nie dość, że ciasto czekoladowe i do tego jeszcze z musem - to z pewności,ą jest bomba czekoladowa. Ja jestem strasznym łasuchem jeśli chodzi właśnie o takie desery i ciasta. Bardzo chętnie nawet sam je robię z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i muszę przyznać, ze wychodzą mi one całkiem niczego sobie.
Prześlij komentarz