niedziela, 25 października 2009

Piernik staropolski


Do Świąt jeszcze daleko, ale o przygotowaniu niektórych potraw trzeba pomyśleć sporo wcześniej. Ciasto na ten tradycyjny piernik planuję zrobić w weekend 7-8.XI. Musi ono bowiem leżakować i dojrzewać przez 5-6 tygodni, w chłodnym miejscu. Za pieczenie należy się zabrać 3-4 dni przed świętami (ja planuję piec 21.XII).
(Źródło: Moje Wypieki)

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg miodu
- 2 szklanki cukru kryształu (niepełne)
- 25 dag masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 torebki przypraw do piernika Kotanyi (lub własna mieszanka przypraw o wadze 54 g)

- powidła śliwkowe

Miód, cukier i masło podgrzać na bardzo małym ogniu, doprowadzić niemal do wrzenia, wymieszać i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrobić (uwaga: będzie dość luźne, stężeje podczas leżakowania) i przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić na 5-6 tygodni w chłodne miejsce (u mnie stało w lodówce).

PIECZENIE (3-4 dni przed świętami)
Ciasto podzielić na 3 części, wałkować po kolei każdą z nich (na grubość ok. 0,5 cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 175 stopni przez 15-20 minut. Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, zawinąć piernik w papier, równomiernie obciążyć (u mnie 2 tomy encyklopedii) i odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Polać lukrem lub polewą czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA
- 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką)
- 120 g masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Oblać polewą piernik i odstawić do zastygnięcia. Smacznego!

13 komentarzy:

miika pisze...

Niesamowity piernik, z checia bym skosztowała kawałeczek;) pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

Majana pisze...

Ależ apetyczny piernik!:))

vegeswiat pisze...

o ale pychotka sie szykuje i wypiek widze jutro
:)

Majana pisze...

Wesołych Świąt !:))

Majana pisze...

Radości i szczęścia w Nowym Roku!:)

Majana pisze...

Hop, hooop!

Wesołego Alleluja!:))

anytsujx pisze...

Piernik wygląda wspaniale i apetycznie :)

Grace pisze...

Hi Agata! I just came by to check if you have new post. Its been a while. You must be busy. Grace here.

Rossali pisze...

Pozwoliłam sobie zgłosić Twój blog do zabawy TUTAJ -> http://prezentowisko.blogspot.com/2010/09/zagosuj-na-wrzesniowe.html
Pozdrawiam

wiewiórka pisze...

Zapraszam Cię do zabawy "To lubię". Szczegóły znajdziesz tutaj -> http://wiewiorek.blogspot.com/2010/09/to-lubie.html

Czytam Twojego bloga od dłuższego czasu, prawie od samego początku i podziwiam Twoją biegłość w pieczeniu różnych pyszności.

pozdrawiam serdecznie :)

Majana pisze...

Wesołych Świąt Bozego Narodzenia!
Kiedy wrócisz?
Pozdrawiam.
Majana

anytsujx pisze...

Wesołych Świąt !:)

Majana pisze...

Ciekawa jestem,czy czasem tu zaglądasz, jesli tak to życzę radosnych Świąt Wielkanocnych!:)