Łatwy i szybki przepis od Dorotus. Ciasteczka są bardzo smaczne, o strukturze trochę podobnej do ciasta francuskiego (mam nadzieję, że widać to na zdjęciu). Zrobienie ich zajmuje dosłownie pół godziny (razem z pieczeniem).
Składniki
- 27 dag mąki
- 25 dag masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 1 białko do posmarowania
- cukier do posypania
Włączamy piekarnik i ustawiamy termostat na 175 stopni. Mąkę, masło, śmietanę, żółtko i łyżeczkę cukru waniliowego zagniatamy i rozwałkowujemy (najlepiej położyć ciasto na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i wałkować przez papier. W ten sposób nie brudzimy wałka i ciasto do niego nie przywiera) na grubość ok. 5 milimetrów. Następnie wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie i układamy je na blasze. Ciasteczka smarujemy surowym białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (aż ciasteczka nabiorą złotego koloru). Smacznego!
PROSTY MAKARON Z RZODKIEWKĄ
1 rok temu
1 komentarz:
Dzięki kochanie... :)
Prześlij komentarz