sobota, 24 października 2009

Ciasto czekoladowe z musem waniliowym i czekoladowym (na bazie mascarpone)


Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie ciasto. Dobra alternatywa dla tradycyjnego tortu z kremem maślanym. Podstawę masy stanowi tutaj serek mascarpone wymieszany z jogurtem greckim, z dodatkiem żelatyny. Ciasto to klasyczny biszkopt ze sporą ilością kakao. Całość nie jest zbyt słodka, jest za to mocno czekoladowa, delikatnie złamana smakiem białej, waniliowej warstwy. Ciasto bardzo dobrze się kroi i dobrze też sprawdziło się w roli zastępcy urodzinowego tortu :)

Przepis pochodzi z książki "200 chocolate recipes" Felicity Barnum-Bobb (podaję z moimi modyfikacjami)

SKŁADNIKI - biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 70 g mąki
- 35 g kakao

Jajka wbić do miski, dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Ubić jajka na puszysty krem, zdjąć miskę z garnka, po czym ubijać przez kolejne dwie minuty. Wsypać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać (łyżką). Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wlać ciasto do tortownicy, piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na pół.

SKŁADNIKI - mus:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek ciepłej wody
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 500 g mascarpone
- 80 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g jogurtu greckiego

Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wody. Mascarpone wymieszać z cukrami i jogurtem. Stopniowo dodawać (przelewając przez sitko) żelatynę. Czekoladę rozpuścić na parze. Włożyć jeden blat ciasta do tortownicy, zapiąć obręcz. Masę z mascarpone podzielić na pół. Do jednej połowy dodać rozpuszczoną czekoladę i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem, wyłożyć biały mus z mascarpone, wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 5-6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!

13 komentarzy:

aklat pisze...

Piekne! Bardzo dekoracyjne i na pewno smaczne, kremy z mascarpone należa do moich ulubionych. Przepis zapisuje :)

chance pisze...

polecam :)

Majana pisze...

Bosko wygląda to ciasto! Z wielką chęcią bym skosztowała:)

Anonimowy pisze...

Robiłam to ciasto wczoraj. Coś przepysznego! Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego :) Wyszło zupełnie tak jak na załączonym zdjęciu :) Wszystkim mocno polecam!

beti37 pisze...

Witam mam jedno pytanie ,czy do biszkoptu ni dodawać proszku do pieczenia?

chance pisze...

witam serdecznie, w tym przepisie nie dodaje się do biszkoptu proszku do pieczenia

beti37 pisze...

dziękuję za błyskawiczna odp. upiekłam z 1 łyżeczką pr. do piecz i też przepyszne ,ostatnio próbowałam innego biszkoptu bez niego i sie nie udał ,dziękuję za przepis

Anonimowy pisze...

Pięknie wygląda. Planuję zrobić tort w stylu angielskim w związku z tym, czy mogę tym kremem przełożyć zwykły biszkopt. Biszkopt i lukier nie będą za ciężkie? Ciekawa jestem jaka ma on konsystencję?

anytsujx pisze...

Wygląda pysznie :)

anytsujx pisze...

Ciasto upiekłam i potwierdzam jego wspaniały smak :)

Agata pisze...

wygląda niesamowicie ! :)

Anonimowy pisze...

kurcze, a mi się zważyły jaja;( cała masa do wywalenia.

Anonimowy pisze...

Czy można użyć agaru zamiast żelatyny?