niedziela, 30 marca 2008

Drożdżowa Baba Wielkanocna


Na moim blogu miało być "łatwo, szybko i smacznie". Tym razem będzie...smacznie :) No i tradycyjnie. Na pomysł zrobienia baby drożdżowej wpadła moja mama. To był drożdżowy debiut, bardzo udany :) Przepis do najłatwiejszych nie należy, ale satysfakcja za to jest ogromna :)

Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 6 dag drożdży
- 2 jaja
- 10 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- szklanka roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli

Mąkę należy przesiać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki mąki powoli wlać szklankę wrzącego mleka, energicznie mieszając łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka, wyrobić i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jaja z cukrem i solą, wlać je do ciasta. Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wyrabiać je ręcznie przez pół godziny lub 10 minut mikserem. Dodać cukier waniliowy, wlać ostudzone masło i wyrabiać dalej, aż tłuszcz się wchłonie. Przykryć ciasto i poczekać aż podwoi swoją objętość. Formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą napełnić do połowy (nie więcej! jeśli zostanie nam ciasta możemy zrobić kilka małych babeczek). Wstawić do zimnego piekarnika, termostat nastawić na 150 stopni i po godzinie wyjąć gotową babę. Smacznego!

Brak komentarzy: