niedziela, 9 marca 2008

Pyszna Szarlotka



Na szarlotkę każdy ma swój sposób... Ja podaję tradycyjny przepis, według którego w mojej rodzinie piecze się szarlotkę od lat. Ciasto ma złoty kolor, cudownie pachnie podczas pieczenia, a smakuje najlepiej na ciepło z lodami i/lub bitą śmietaną, posypaną odrobiną gorzkiego kakao...

Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 125 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 całe jajko

Zagnieść wszystkie składniki. Około jedną trzecią ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z papierem przełożyć do blaszki, a następnie podpiec ok 15 min. na złoty kolor.

Składniki na nadzienie:
-
2 kg jabłek (najlepiej Renety)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki pokruszonych biszkoptów (może być też bułka tarta)
- sok z jednej cytryny
- około 1 łyżeczki cynamonu (do smaku)

Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny (obficie), dodać pozostałe składniki, wymieszać (spróbować czy wystarczy cynamonu; można też ewentualnie dodać aromatu cytrynowego). Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto. Zetrzeć na dużych oczkach zamrożone ciasto lub po prostu rozwałkować i ułożyć na wierzchu. Piec około 1 godz. w temperaturze 170 stopni. Lepiej jednak zaglądać co pewien czas do ciasta i gry wierzch zacznie rumienić się zbyt szybko - należy przykryć ciasto folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia.

Smacznego!

Brak komentarzy: