sobota, 29 marca 2008

Sernik śmietankowy PSK 4

Ostatnio w moim domu robiło się serniki na jasnym, kruchym cieście, z aromatem cytrynowym i kawałkami brzoskwiń. Tym razem jednak ja i moja mama miałyśmy ochotę na tradycyjny, śmietankowy sernik. Znalazłyśmy ten stary, sprawdzony przepis na małej pożółkłej karteczce, pośród całej masy innych receptur. Przepis ten dostałyśmy od naszego kuzyna, który z kolei zdobył go podczas pobytu w szpitalu. I tak właśnie sernik ten jest w naszej rodzinie znany jako "PSK 4" (PSK 4 = Państwowy Szpital Kliniczny nr 4 w Lublinie) :) Dodam jeszcze tylko, że sernik ten jest niezawodny, pasuje i na co dzień i od święta, i zawsze się udaje :)

Składniki na ciasto
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 125 g margaryny
- pół torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- łyżka smalcu
- szklanka cukru

Składniki na masę serową
- 1 kg dobrze zmielonego sera śmietanowego (wg mnie najlepszy President)
- 8 jaj
- 2 szklanki i 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 1 kostka masła
- opcjonalnie: Sernix (jeśli chcemy mieć pewność, że sernik nie opadnie)
- aromat śmietankowy i rumowy

Ciasto
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite żółtka dodawać stopniowo do zmielonego sera, miksując masę. Nadal miksując, dodać rozpuszczone i ostudzone masło i aromaty (do smaku - ja dodaję sporo śmietankowego i kroplę rumowego). Dodać budyń i Sernix, zmiksować. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. 1/2 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach na spód wyłożonej papierem blaszki, na ciasto wylać masę serową i na wierz zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę. Smacznego!

Brak komentarzy: