sobota, 29 marca 2008

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa to podstawa dekoracji ciast Wielkanocnych (i nie tylko). Oczywiście można kupić gotową, ale o wiele przyjemniejsze (i naprawdę proste) jest jej samodzielne przygotowanie :) Przyjemne doznania wzrokowe i zapachowe gwarantowane :)

Składniki
-
skórka obrana z 2 pomarańczy (skórka powinna być gruba, obrana razem z białymi włóknami)
- szklanka cukru
- woda

Skórki moczyć w zimnej wodzie przez dobę (zmieniając wodę ilekroć zabarwi się na delikatny pomarańczowy kolor).


Po namoczeniu dokładnie odcedzić. Pokroić w paseczki o grubości 4-5 milimetrów. W rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru, wrzucić pomarańczowe paseczki i gotować przez ok. 2 godziny, mieszając, żeby syrop oblepił wszystkie skórki. Wyłożyć na talerz i ostudzić.

Brak komentarzy: